El drama de migrants i refugiats, en una vetlada per la Pau

LA VETLADA PER LA PAU, organitzada per JP/Menorca, es va celebrar el passat divendres 26, al centre sòcio-cultural de Ferreries. La petita sala municipal s’omplí de gent desitjosa de participar en un tipus de vetlada on no hi sol haver gairebé separació entre espectadors i actuants. El lema, proposat pel Papa Francesc en la jornada mundial de la pau d’enguany, diu així: «Migrants i refugiats, homes i dones que cerquen la pau»: aquest va ser el fil conductor de les imatges i testimonis que es van anar succeint durant aquesta trobada d’una mica més d’una hora.

Després de la presentació de l’acte feta per en Martí Martí, de JP, es va projectar un power-point d’imatges inspirades en el missatge del papa Francesc sobre el drama dels migrants i refugiats: són eloqüents les imatges del fet, les causes, la resposta que es dona a Europa i la que proposa el Papa: «acollir, protegir, promoure, integrar» a partir d’una mirada nova sobre la humanitat en el seu conjunt com a única família de la terra.


Llavors van intervenir una sèrie de testimonis. Primer de tot na Sara Pons Vidal llegí, del «llibre d’Exilis» d’en Josep Portella, el record emocionat del seu avi maonès, en Francesc Pons Carreras, el qual, embarcat en el Devonshire al final de la guerra civil, es refugià primer a França i després a Algèria (Birkadem) on morí d’enyorança i soledat, lluny dels seus, a l’edat de 53 anys.

Na Raquel Hernández, treballadora de Càritas en l’àrea de sensibilització, exposà el seu coneixement directe d’un camp de refugiats palestins a la mateixa ciutat de Jerusalem, on 24.000 persones viuen com a presoneres a ca seva mateix, rodejades d’un mur de ciment i dins un apartheid que els priva de drets tan elementals com sortir del camp o estudiar.

En Joan Febrer llegí una carta de «Metges sense fronteres» exposant el drama de la minoria musulmana coneguda com els rohingyes, assentada de fa segles al país budista de Miammar, que ara, perseguits i apallissats, fugen en massa cap al país veí de Bangladesh que, en la seva pobresa, els acull sense reserves ni recursos.

Unes al·lotes de 4t d’Eso del col·legi concertat St. Francesc d’Assís, de Ferreries, van llegir uns versos inspirats en el testimoni d’uns refugiats que havien escoltat al Consell Insular; durant la seva lectura es projectava la música dedicada als refugiats per uns altres companys de curs.

Finalment uns joves de St. Antoni Mª Claret, que l’any passat reberen la Confirmació, van contar amb paraules i imatges colpidores l’experiència d’una campanya que amb el títol «Som refugiats» i el logo d’una barqueta de paper (una pastera), van aconseguir mobilitzar molta gent per aquesta causa i van arreplegar una bona suma destinada a un camp de refugiats a Grècia.

I, al final de tot, l’esplèndida i emotiva actuació musical de la coral «Clau de sol» dirigida per na Montse Camps que interpretà l’espiritual negre «swing lowt», dues cançons de bressol i, per acabar, i amb la participació del públic, el vibrant Al·leluia de Leonard Cohen.

JUSTÍCIA I PAU/MENORCA agraeix la complicitat trobada en tantes persones de bona voluntat disposades a fer la seva aportació per fer sentir el seu crit. I que no s’aturi aquí.