Raons d’esperança de Joan Bosco Faner

Desig “Bons Exercicis Espirituals quotidians!” 

Aquest any se’ns ofereix els “Exercicis Espirituals en la Vida Quotidiana”. Exercicis que van dirigits a qualsevol persona jove o adulta que es pregunti honestament què vol Déu de la seva vida i quin és el seu camí de felicitat.

Hi ha moments en els quals sentim especialment la necessitat d’aturar-nos per rellegir la pròpia vida i redreçar opcions poc encertades. Els Exercicis són una pedagogia per fer aquest aprenentatge.

Diu el Papa Francesc: “Qui viu els Exercicis Espirituals de manera autèntica experimenta l’atracció, l’encant de Déu, i torna renovat, transfigurat a la vida ordinària. Els homes i dones necessitam experimentar a Déu i no conèixer-lo només d’oïdes” (3.3.2014).

A cada persona que fa els Exercicis se li proposa un acompanyament amb qui s’entrevista cada quan convingui. L’acompanyant adapta les orientacions generals i amb ell es comenta com van els Exercicis i quin profit se’n treu. A més, es dóna una sèrie d’exercicis per fer a casa cada dia (pregàries, orientacions, lectures breus o d’altres).

Durant tres moments del procés es participa en un cap de setmana de recés amb les altres persones que també fan els Exercicis. Són dies de pregària per fer millor els exercicis quotidians.

El primer recés el vivim aquest mateix cap de setmana, dies 23 i 24 de setembre, al Monestir de Santa Clara, Ciutadella, a càrrec del jesuïta David Guindulain. Qui està interessat pot connectar amb: eevqmenorca@gmail. Com – 699859630.

Els amants de Jesús sabem que ens convé respondre a la crida que ens fa el Senyor a posar la nostra persona al servei de la gent, sigui on sigui la concreció d’aquest servei. Per açò, ens convé un temps privilegiat per posar Déu al centre de la nostra atenció. En cas contrari, no deixarem passar pel cor multitud de situacions que la nostra vida (abocada a fer feina i a dur a terme diverses activitats i serveis) ens ofereix.

Som molts els qui desitjam, en el fons, viure uns dies per a tornar a la font de la nostra crida vocacional d’on brolla el nostre sentit de la vida. Sant Ignasi, a l’inici del llibre d’Exercicis Espirituals, explicita alguns elements que és important que qui es predisposa a viure aquesta experiència tingui en compte. Desataquem-ne quatre:

1.- Afeccions desordenades. Amb aquesta expressió vol dir que a mida que anam vivint, anam posant, i a vegades sense adonar-nos, l’estimació i el valor en determinades coses que no són Déu mateix. Coses que condicionen la nostra llibertat i autonomia. Pas a pas sentim la necessitat d’una ascesi que centri tot el nostre desig en el Senyor.

2.- Coneixement intern. Els Exercicis no impliquen saber-se la Bíblia de memòria ni conèixer la darrera exegesi. Sols pretenen fer-nos amb el Senyor. És per això que hi ha una invitació a rebaixar la intensitat de la nostra vida per deixar-nos transformar per la Paraula i pel diàleg amb el Senyor que ens visita a través d’ella.

3.- Ànim i liberalitat. Quan iniciam una experiència (també espiritual) ens convé demanar seriositat per a viure amb ganes aquesta experiència. Sabem que una persona que es posa sincerament davant del Senyor, Ell la canvia. I ens hem d’obrir a aquesta possibilitat.

4.- L’experiència dels Exercicis implica sortir de la pròpia quotidianitat: no veure’ns immersos en gestions o problemes quotidians. No tindrà sentit que la manca de temps o la quantitat de treball pugui esmorteir el desig d’una vida profundament  viscuda amb Déu.

Sta Teresa de Jesús expressa: “Lo que podemos hacer nosotros es procurar estar a solas para que entendamos con quién estamos y lo que nos responde el Señor. ¿Pensáis que está callado? Aunque no le oímos, bien habla al corazón cuando le pedimos de corazón. Nunca el maestro está tan lejos del discípulo que sea menester dar voces, sino muy junto”. I, S. Kierkegaard: “Abans opinava que resar era parlar; ara havia après que resar no és solament callar, sinó oir. I aquesta és la pura veritat: resar no és oir-se parlar a si mateix, sinó arribar a callar i, romanent callat, vetllar: fins que l’orant oeixi  Déu”.

 

Joan Bosco Faner

Publicat al Diari Menorca dia 24 / 09 / 2017