Raons d’esperança Joan M. Mercadal

“Postureig vs Pastureig”

El terme “postureig” és un neologisme encunyat recentment i utilitzat especialment en el context de les xarxes socials i les noves tecnologies, per expressar formes de comportament i de posat, més per imatge o per les aparences que per una veritable motivació.

Ha estat incorporada al DRAE23.1 com espanyolisme amb el següent significat:

  1. col·loquial. Actitud artificiosa i impostada que s’adopta per conveniència o presumpció.

El “postureig” es practica en una plaça pública, el que implica que es tracta que et vegin el major nombre de persones possibles.

Sol tenir valor despectiu, i darrerament s’ha aplicat a posicions, postures o propostes polítiques que tenen mes de façana que de veritable intenció de ser solució per als problemes de la societat.

Canviant tant sols una lletra, podem trobar al diccionari de l’Acadèmia el terme “pastureig” que després de l’accepció clàssica referida al bestiar ens proposa aquesta:

  1. Dit d’un prelat: Tenir cura de manera atenta (vigilantemente, en castellà) dels seus fidels, dirigir-los i governar-los.

M’ha vingut al cap el joc d’expressions arran de les paraules que el Papa Francesc va dirigir dissabte passat als formadors i als seminaristes del Seminari Regional de Sardenya, en les que, entre altres coses, els deia:

“Els animo a preparar-se des d’ara per esdevenir sacerdots de la gent i per la gent, no dominadors del ramat a vostès encomanat, sinó servidors”.

En aquesta capacitat de ser pastor –d’aquí açò del “pastureig”- hi te un lloc molt important la coherència, la perfecte sincronia entre la paraula i la vida dels que tenim encomanat l’acompanyament de les comunitats siguin bisbes, preveres o diaques.

Les actuals formes de pobresa exigeixen uns pastors que han d’estar atents als pobres – no només amb necessitats econòmiques- han de ser capaços ‘estar amb ells, amb un estil de vida simple, perquè els pobres sentin que les nostres esglésies són, sobre tot, casa seva.

Una gran part d’aquestes afirmacions que el Sant Pare fa sobre els pastors són perfectament aplicables a qualsevol líder, dirigent, regidor o ministre de l’àmbit civil.

Els membres de la jerarquia, sigui política o eclesiàstica, han d’estar disposats a ser servidors, a cercar el bé comú per damunt de qualsevol altre consideració, i sobretot per damunt del seu propi interès personal.

Ni uns ni altres han de caure en la temptació del “postureig”, es a dir, de fer aparença en lloc de fer realitats, de “fer veure” en lloc de procurar. La moda dels “selfies” les autofotos que es fan el qualsevol circumstància per tal de mostrar a tothom que hem estat a tal lloc o que hem participat a tal altre activitat, són en massa ocasions pura comèdia. Qui es preocupa més per “sortir a la foto” que per resoldre els problemes o cercar solucions per a la comunitat, està falsejant la realitat, mostrant el que no és.

Els veritables servidors, han de ser com el pastor, que “de vegades estarà al davant per indicar el camí i cuidar l’esperança del poble, altres vegades estarà simplement enmig de tots amb la seva proximitat senzilla i misericordiosa, i en ocasions haurà de caminar al darrere del poble per ajudar als ressagats i, sobretot, perquè el ramat mateix té el seu olfacte per trobar nous camins.” (Papa Francesc, E.G. 31)

En aquesta tasca, no valen les postures; tant sols el treball ferm i el lliurament personal. Preguem Déu, que tots els servidors, els públics i els eclesials prenguin aquest camí, cercant “pastures” per a la comunitat, en lloc de “postures” per al lluïment personal.

Joan Manuel Mercadal Victory

Diaca, Director del Secretariat Diocesà de Missions  i Director Diocesà de les Obres Missionals Pontifícies.