Jornada Mundial pels migrants i refugiats

“Lo que hacemos, al desvelar, encarna, pone rostros concretos y emprende acciones a favor de los últimos, que testimonian, avalan y hacen creíbles los valores que profesa”. (MAS p.37)

Jornada Mundial

MIGRANTS I REFUGIATS #MigrantesConDerechos

El 14 de gener de 2018 se celebra la Jornada Mundial del Migrant i Refugiat. Les entitats que integrem Migrants amb Drets ens sumem al Papa i a la Conferència Episcopal Espanyola i us convidem organitzar i celebrar un cercle del silenci en la vostra parròquia, sota el lema: “Ni un hivern més. Volem acollir, protegir, promoure i integrar”.

Ens reunim per resar junts, però també para visibilitzar la realitat que estan vivint les persones migrants i refugiades aquest hivern. Poc ha canviat respecte a l’anterior, però ens obrim a l’esperança i promovem la cultura de la trobada.

També us animem a realitzar una pregària, pel qual, us fem arribar el guió litúrgic que ens arriba de la Conferència Episcopal.

Què és el cercle del silenci? El cercle del silenci és una iniciativa sorgida d’uns monjos franciscans a Toulousse el 2007 i que actualment aglutina a moltes persones d’arreu del Món. El cercle del silenci és un gest pacífic de denuncia davant la vulneració creixent dels drets de les persones. Pretén ajudar a prendre consciència sobre la situació d’extrema injustícia que moltes persones pateixen, tant fora com al nostre país.

Com fer-ho? Entre tots els participants farem, de dins i fora de l’entitat, una rotllana en silenci. Podem dur cartells de l’acció o amb missatges relacionats amb la temàtica. Emprarem el silenci com a forma de diàleg, que apel·la a la consciència de tots. El silenci com a forma d’acció que aglutina a persones de bona voluntat, que tot i poder tenir confessions, cultures i ideologies diferents, es troben en aquest silenci solidari amb els exclosos. Els cercles pretenen fer incidència mitjançant una acció accessible i oberta a tothom a la cultura de la no violència i de la pau, en una actitud de respecte enfront al que sofreix.

Per què convoquem aquest cercle del silenci?  “Davant la tragèdia de desenes de milers de refugiats que fugen de la mort per la guerra i la fam., i estan en camí cap a una esperança de vida, l’Evangeli ens crida a ser “proïsmes” dels més petits i abandonats. A donar-los esperança concreta, a no romandre impassibles davant la tragèdia.”

Alguns suggeriments més per realitzar el cercle del silenci:

El cercle del silenci és una acció de carrer en què es fa visible alguna realitat rellevant. En aquesta ocasió és la realitat que estan vivint les persones migrants i refugiades aquest hivern.

 

  • La preparació i celebració del cercle del silenci és tan variada i creativa com ho sigueu vosaltres, però aquí van algunes pistes:
  • Se celebra a l’aire lliure, en un lloc cèntric i visible de la localitat. Es tracta que us vegi la gent, de donar la possibilitat que se sumin.
  • Normalment tot gira al voltant d’un cercle de persones. Podeu posar espelmes, cartells, fotos, armilles salvavides, mantes i tot allò que se us acudeixi per ambientar.
  • Podeu cantar cançons, portar testimonis, llegir textos. En aquesta ocasió, adjuntem un díptic en pdf que resumeix els 20 punts d’acció. El Papa ha realitzat aquest resum al voltant de 4 verbs: acollir, protegir, promoure i integrar.
  • Però el silenci té un lloc significatiu en els cercles. Així que li vam deixar un espai.

És important celebrar el cercle del silenci, fer-lo visible també en xarxes socials. Us demanem que feu una foto significativa i la pengeu a les xarxes socials. El hashtag que utilitzarem és: #MigrantesConDerechos.