L’art religiós a Menorca (16)

Capella Davídica de la Catedral de Menorca

Fou fundada pel bisbe Bartomeu Pascual (1944) per al servei de la Catedral, dirigida pel prevere Gabriel Salord Marquès. Ampliada l’any 1948 amb una secció de veus femenines, molt prest assolí un lloc destacat dins l’àmbit musical menorquí i esdevingué protagonista en la majoria d’esdeveniments culturals de l’illa. L’any 1950 féu la seva primera eixida fora de l’illa al teatre Principal de Palma, acollits per la crítica de forma força encomiàstica. En la dècada dels cinquanta col·laborà amb l’Orquestra Simfònica de Maó en concerts en aquella capital i a Ciutadella.

A la mort de Gabriel Salord (1967), assolí la direcció Mn. Guillem Coll Allès, que afermà la tradició dels concerts de Setmana Santa i amb el suport del Dr. Fernando Rubió i Tudurí convertí la Capella Davídica en ambaixadora cultural menorquina fora de Menorca, que viatjà per les Illes Balears, Catalunya, Andalusia, Estats Units, Alemanya i Itàlia.

Mn. Coll obrí una escola de Música, que amb el temps, esdevindria l’escola Municipal de Música de Ciutadella. Gabriel Barceló Martí substituí Mn. Coll al front de la Capella (1995). La coral collaborà amb diverses orquestres i fou dirigida per Philip Bender, Salvador Brotons, Antoni Ros Marbà. L’any 1999 veié recompensada la seva brillantíssima tasca amb el nomenament de “Protagonista de la vida menorquina”. L’any 2000 la coral participà a Roma en el Concurs Internacional Giovanni Pierluigi da Palestrina. A més de la seva participació en la litúrgia de la Catedral, la coral ha participat en diversos festivals d’Òpera a Maó. De la mà experta de la professora ciutadellenca Isabel Juaneda, manté avui el prestigi de la coral més longeva de Menorca, que avança vers el seu 75è aniversari.

Gabriel Julià