L’art religiós a Menorca (18)

La Mare de Déu d’Agost

Així és coneguda popularment la imatge de la Dormició de la Mare de Déu que s’exposa a l’església per la festa de l’Assumpció.
L’origen es troba en les processons del segle XV pels voltants de la Catedral de Mallorca, costum que després s’estengué per la resta de les esglésies de l’illa i arribà també a Menorca. Amb la teatralitat pròpia del barroc, es disposa al mig de l’església un cadafal sobre el qual reposa el cos de Maria just abans de pujar al cel. La imatge jacent de la Mare de Déu apareix sota un pal•li, ornada de ciris, àngels i les tradicionals alfàbregues al voltant. En la festivitat de l’Assumpció fins la infraoctava de la festa s’exposa a la devoció dels fidels, que la veneren besant-li els peus i portant- se, si pot ser, un bri de la perfumada planta d’alfàbega.
A Menorca, el costum es conserva encara a Maó i Ciutadella. A la Catedral es disposava antigament a l’espai limitat per les capelles de Sant Josep i Sant Pere, la via sacra que comunicava amb el cor i amb el mateix cor que s’alçava al mig de l’església. Una antiga fotografia ens permet apreciar la vistosa aparença del monument, que va ser destruït i cremat amb els aldarulls que van colpir els primers moments de la Guerra Civil a Menorca.
Després de la contesa civil, Jaume Bagur Arnau esculpí una nova imatge de la Dormició de la Mare de Déu, que durant l’any reposa als peus de l’altar del Roser de la Catedral i per la festa es munta al centre de la nau.