Menorca Celebrà els 75é aniversari de la Coronació de la Mare de Déu del Toro

Fotografies de Toni Barber –  VEURE GALERIA FOTOGRÀFICA

Al voltant de 600 fidels van desafiar la nit del 12 de setembre la pluja que queia amb força sobre Menorca per venerar la Mare de Déu del Toro en la celebració mariana que va clausurar els actes del 75è aniversari de la coronació canònica de la imatge de la verge.

Els devots menorquins van pujar al cim, provinents de tots els pobles de la Illa, i van assistir a la missa que es va haver de celebrar a l’interior del Santuari a causa del mal temps.

L’església es trobava al límit de la seva capacitat; ple també el pòrtic amb cadires, espai des del qual molts fidels van haver de seguir la celebració, ja que el fort xàfec que va descarregar sobre el cim va trastocar els plans de fer una missa a l’aire lliure oficiada pel bisbe, Francesc Conesa, encara que també va fer que es visqués la trobada amb major recolliment. Hi van assistir representants de totes les comunitats diocesanes de Menorca i també va assistir l’alcalde des Mercadal, Francesc Ametller.

Les magnífiques veus de la Capella Davídica de la Catedral de Menorca van acompanyar les paraules del bisbe i les oracions de tots els presents a la missa en honor de la patrona de l’illa, a la qual durant generacions els menorquins, com va assenyalar monsenyor Conesa en la seva missatge, han pregat protecció i l’han reverenciada.

 

Nou Monestir

L’acte amb motiu dels 75 anys de la coronació també va servir perquè, abans de la benedicció, la mare superiora de les Hijas de la Sagrada Familia -comunitat de religioses nascuda del Movimiento Lazos de Amor Mariano el 2011, a l’arxidiòcesi de Barranquilla , Colòmbia-, intervingués davant els creients que van inundar  El Toro i donés lectura a l’acta fundacional del monestir Belén Santuari de Maria. Les monges de clausura tindran cura del santuari com abans ho van fer les Filles de la Misericòrdia. Maria Immaculada, priora del monestir, acompanyada d’una altra de les germanes va realitzar una ofrena de roses a la Verge i de lliris a Sant Josep durant la cerimònia. “Viurem per a la salvació i la conversió de les ànimes” , assegurà la mare superiora de la comunitat en la lectura de l’acta fundacional.

El Bisbe Francesc va donar la benvinguda a les religioses de la congregació de Las Hijas de la Sagrada Familia, que prenen el relleu a les germanes Francsicanes Filles de la Misericòrdia, que durant 49 anys, han cuidat el Santuari. En aquesta jornada va quedar erigit el nou Monestir de Vida contemplativa. El bisbe els hi va agrïr la seva valentia en deixar Colombia i venir a aquesta petita illa i ajudar-nos a viure l’Amor de Santa Maria.

 

Processó

Passades les nou de la nit el temps va donar una treva i es va poder celebrar la processó prevista, amb la imatge de la Mare de Déu del Toro portada pels sacerdots, cap al mirador de Tramuntana de la part alta de la muntanya. Cap a l’esplanada van marxar també els fidels subjectant espelmes enceses, formant una desfilada silenciosa i respectuosa, només il·luminat amb la tènue llum que sortia de les candeles i també dels llamps, que encara amenaçaven al cel. Després de la pregària de consagració a la Mare de Déu pel bisbe, aquesta processionà retornant al santuari, on els fidels que així ho van desitjar van poder passar per davant de la imatge per demostrar el seu amor i respecte per la patrona, la imatge, que va presidir tota la cerimònia religiosa, va ser retornada a la seva fornícula.

Aquest sentit i multitudinari encontre religiós al cim de la Muntanya Del Toro posava fi de manera solemne als actes del 75 aniversari de la coronació de la Mare de Déu, que es van iniciar el maig passat, fent coincidir la missa i la processó amb la data, 12 de setembre, en la qual el bisbe Pascual va coronar en nom del Papa la imatge de la patrona. Una exposició commemorativa i una conferència sobre la imatge de la Mare de Déu del Toro van completar el programa de l’aniversari.

 

“Necessitem créixer com Església de portes obertes”

El bisbe de Menorca, Francesc Conesa, propugna «sortir als carrers i places per convidar a tots a viure en el seguiment de Jesús», tal com planteja el pla pastoral de la diòcesi

El bisbe de Menorca, Francesc Conesa, ha afirmat, en l’homilia, que “necessitem créixer com Església de portes obertes, que es posa en sortida per proposar a tothom l’Evangeli, convidant-los a viure en el seguiment de Jesús”.

Va subratllar que “en celebrar l’aniversari de la coronació, ens unim als nostres avantpassats, als nostres pares i avis, que van realitzar aquest bell gest. Llavors es va confeccionar la preciosa corona que porta la imatge, realitzada amb les aportacions de tots els menorquins; nosaltres no oferirem avui or i plata per confeccionar una corona ni li posarem una corona d’or sobre el seu cap. És millor oferir-li altres joies, potser més difícils de trobar, que són les que procedeixen de l’interior de l’home “. Tres perles a la Mare de Déu El bisbe Conesa va proposar aquestes tres perles. En primer lloc, créixer en el nostre seguiment de Jesús, el que “suposa estar disposat a deixar que l’Evangeli ens qüestioni i que ens ajudi a renovar la nostra vida i la de la nostra Església”. La segona perla per a la corona de Maria és l’amor als més pobres. “Crec que l’Església és generosa i solidària, com s’expressa en tantes obres socials i de servei als més necessitats, però si de veritat volem alegrar el cor de la Mare, hauríem de tenir algun gest especial de proximitat amb els més febles i vulnerables “. Va demanar “pensar en un gest de generositat amb els més pobres i realitzar-ho en silenci, sense que ningú s’assabenti, dient-li des del cor a Maria: aquesta és la corona que et ofereixo”. “L’última joia que podem posar en la seva corona és créixer com evangelitzadors. La nostra fe en Crist no pot quedar tancada en les parets de les nostres Esglésies. Hem de sortir al carrer per anunciar la Bona Notícia”.

El bisbe Francesc Conesa ha assenyalat que “aquí dalt, a la muntanya del Toro, Maria ens espera sempre. Des d’aquí vetlla pel poble de Menorca, confiat a la protecció i patrocini. Aquí dalt, al cim del Toro, venerem des de molt antic la seva imatge santa “.

 

 

PLEGARIA A LA VIRGEN DEL TORO

 

¡Dios te salve, María, madre de Dios del Toro!

Hoy unimos nuestras voces a las de generaciones de menorquines

para reconocer que eres nuestra madre y la patrona de nuestro pueblo

Hoy con los cristianos del mundo entero te proclamamos bienaventurada.

 

Queremos agradecerte el cuidado con que, a lo largo de los siglos,

has acompañado nuestro caminar.

Gracias porque, siempre que acudimos a ti,

sentimos tu dulce mirada y tu tierna presencia.

 

Acoge con amor de madre el acto de consagración

que hacemos hoy con confianza ante esta imagen tuya tan querida.

Desde lo alto de esta montaña nos comprometemos

a poner, como tú, todo nuestro ser al servicio del Evangelio.

 

Ruega por nosotros ante tu Hijo Jesucristo,

intercede por cada uno con tu corazón materno

para que abramos nuestra mente, nuestro corazón y nuestra vida a Cristo.

 

Ampara a nuestras familias,

protege los niños y a los jóvenes,

cuida de nuestras parroquias y de las comunidades religiosas,

consuela a los que sufren.

 

Estrella de la nueva evangelización,

ayúdanos a resplandecer en el testimonio de la comunión,

del servicio, de la fe ardiente y generosa,

de la justicia y el amor a los pobres.

 

Concédenos un nuevo ardor

para llevar a todos la alegría del Evangelio

Danos audacia para ser iglesia de puertas abiertas

que sale a las plazas y caminos para invitar a todos al banquete del Reino.

 

Madre de Dios del Monte Toro:

Bendice a esta Iglesia de Menorca,

bendice a nuestra isla y al mundo entero. Amén.