Missatge del Papa Francesc – Quaresma 2018

Resum del Missatge del Papa Francesc – Quaresma 2018

Resum del Missatge del Papa Francesc

«En créixer la maldat, es refredarà l’amor en la majoria» (Mt 24,12)

En el missatge el Papa convida a tota l’Església a preparar el cor per viure el temps de Quaresma, que hem començat el dimecres de cendra.

A través de preguntes clares, el Papa Francesc explica la importància d’estar atents a les mentides del dimoni, als falsos profetes que enganyen a la gent, amenaçant amb apagar la caritat dels cors i quin és el remei per tenir un cor disposat, tot esperant la Pasqua.

Quines formes assumeixen els falsos profetes?

La primera pregunta apunta directament al cor humà, a la recerca de la felicitat, al plaer, a la il·lusió dels diners i com sense adonar-nos tornem esclaus. El Papa Francesc és emfàtic al poder del dimoni i com busca confondre l’ésser humà.

“No és una sorpresa: des de sempre el dimoni, que és mentider i pare de la mentida, presenta el mal com bé i la falsedat com a veritable, per confondre el cor de l’home. Cada un de nosaltres està cridat a discernir i a examinar en el seu cor si se sent amenaçat per les mentides d’aquests falsos profetes “.

Quins són els signes que ens indiquen que l’amor corre el risc d’apagar-se en nosaltres?

El Sant Pare mostra la seva preocupació pel refredament de l’amor en les comunitats i recorda la seva exhortació apostòlica Evangelii gaudium on descriu els senyals de la manca d’amor: l’accídia egoista, el pessimisme estèril, la temptació d’aïllar-se i d’entaular contínues guerres fratricides, la mentalitat mundana que indueix a ocupar-se només del que és aparent, disminuint d’aquesta manera l’entusiasme missioner.

Què podem fer?

El Papa Francesc manifesta en el seu missatge que “La pregària fa que el cor descobreixi les mentides secretes amb les quals ens enganyem a nosaltres mateixos, per buscar finalment el consol en Déu. L’almoina ens allibera de l’avidesa i ens ajuda a descobrir que l’altre és el meu germà. Quant desitjaria que l’almoina es convertís per a tots en un autèntic estil de vida. El dejuni constitueix una important ocasió per créixer. Permet experimentar el que senten aquells que no tenen l’indispensable i expressa la condició de l’esperit, famolenc de bondat i assedegat de la vida de Déu “.

 

Missatge del Papa Francesc – Quaresma 2018

Missatge del Papa Francesc versió català

«En créixer la maldat, es refredarà l’amor en la majoria» (Mt 24,12)

Estimats germans i germanes:

Una vegada més ens ve a trobar la Pasqua del Senyor. Per preparar-nos a rebre-la, la Providència de Déu ens ofereix cada any la Quaresma, «signe sacramental de la nostra conversió», que anuncia i realitza la possibilitat de tornar al Senyor amb tot el cor i amb tota la vida.

Com tots els anys, amb aquest missatge desig ajudar a tota l’Església a viure amb goig i amb veritat aquest temps de gràcia; i ho faig inspirant-me en una expressió de Jesús a l’Evangeli de Mateu: «En créixer la maldat, es refredarà l’amor en la majoria» (24,12).

Aquesta frase es troba en el discurs que parla de la fi dels temps i que està ambientat a Jerusalem, en la Muntanya de les Oliveres, precisament allà on es donarà inici a la passió del Senyor. Jesús, responent a una pregunta dels seus deixebles, anuncia una gran tribulació i descriu la situació en què podria trobar-se la comunitat dels fidels: davant esdeveniments dolorosos, alguns falsos profetes enganyaran molta gent fins a amenaçar amb apagar la caritat en els cors , que és el centre de tot l’Evangeli.

Els falsos profetes

Escoltem aquest passatge i demanem-nos: ¿quines formes assumeixen els falsos profetes?

Són com a «encantadors de serps», és a dir, s’aprofiten de les emocions humanes per esclavitzar les persones i portar-les on ells volen. Quants fills de Déu es deixen fascinar per les llagoteries d’un plaer momentani, cosa que es confon amb la felicitat. Quants homes i dones viuen com a encantats per la il·lusió dels doblers, que els fa en realitat esclaus del lucre o d’interessos mesquins. Quants viuen pensant que es basten a si mateixos i cauen presa de la solitud.

Altres falsos profetes són aquests «xarlatans» que ofereixen solucions senzilles i immediates per als patiments, remeis que no obstant això resulten ser completament inútils: quants són els joves als quals se’ls ofereix el fals remei de la droga, d’unes relacions d’un sol ús, de guanys fàcils però deshonestos. Quants es deixen captivar per una vida completament virtual, en què les relacions semblen més senzilles i ràpides però que després resulten dramàticament sense sentit. Aquests estafadors no només ofereixen coses sense valor sinó que treuen allò més valuós, com la dignitat, la llibertat i la capacitat d’estimar. És l’engany de la vanitat, que ens porta a presumir-hi.. fent-nos caure en el ridícul; i el ridícul no té marxa enrere. No és una sorpresa: des de sempre el dimoni, que és «mentider i pare de la mentida» (Jn 8,44), presenta el mal com a bé i la falsedat com a veritable, per confondre el cor de l’home. Cada un de nosaltres, per tant, està cridat a discernir i a examinar en el seu cor si se sent amenaçat per les mentides d’aquests falsos profetes. Hem d’aprendre a no quedar-nos en un nivell immediat, superficial, sinó a reconèixer quines coses són les que deixen en el nostre interior una empremta bona i més duradora, perquè vénen de Déu i certament serveixen per al nostre bé.

Un cor fred

Dante Alighieri, en la seva descripció de l’infern, s’imagina al diable assegut en un tron ​​de gel; el seu estatge és el gel de l’amor extingit. Demanem llavors: com es refreda en nosaltres la caritat? Quins són els senyals que ens indiquen que l’amor corre el risc d’apagar-se nosaltres?

El que apaga la caritat és abans de res l’avidesa pels doblers, «arrel de tots els mals» (1 Tm 6,10); a aquesta li segueix el rebuig de Déu i, per tant, el fet de no voler cercar consol en ell, preferint quedar-nos amb la nostra desolació abans que sentir-nos confortats per la seva Paraula i els seus Sagraments. Tot això es transforma en violència que es dirigeix ​​contra aquells que consideram una amenaça per a les nostres «certeses»: el nin per néixer, l’ancià malalt, l’hoste de pas, l’estranger, així com el proïsme que no correspon a les nostres expectatives.

També la creació és un testimoni silenciós d’aquest refredament de la caritat: la terra està enverinada a causa de les deixalles llançats per negligència i interès; els mars, també contaminats, han de recobrir per desgràcia les restes de tants nàufrags de les migracions forçades; el cel —que en el designi de Déu canta la seva glòria— es veu solcat per màquines que fan ploure instruments de mort.

L’amor es refreda també en les nostres comunitats: en l’Exhortació apostòlica Evangelii Gaudium vaig tractar de descriure els senyals més evidents d’aquesta manca d’amor. Aquestes són: l’accídia egoista, el pessimisme estèril, la temptació d’aïllar i d’entaular contínues guerres fratricides, la mentalitat mundana que indueix a ocupar-se només del que és aparent, disminuint d’aquesta manera l’entusiasme missioner.

Què podem fer?

Si veim dins nostre i al nostre voltant els signes que abans he descrit, l’Església, la nostra mare i mestra, a més de la medicina de vegades amarga de la veritat, ens ofereix en aquest temps de Quaresma el dolç remei de l’oració, l’almoina i el dejuni.

El fet de dedicar més temps a la pregària fa que el nostre cor descobreixi les mentides secretes amb les quals ens enganyem a nosaltres mateixos, per buscar finalment el consol en Déu. Ell és el nostre Pare i desitja per a nosaltres la vida.

L’exercici de l’almoina ens allibera de l’avidesa i ens ajuda a descobrir que l’altre és el meu germà: mai el que tinc és només meu. Com desitjaria que l’almoina es convertís per a tots en un autèntic estil de vida. Igual que, com a cristians, m’agradaria que seguíssim l’exemple dels Apòstols i veiéssim en la possibilitat de compartir els nostres béns amb els altres un testimoni concret de la comunió que vivim en l’Església. Per aquest propòsit faig meva l’exhortació de sant Pau, quan convidava als corintis a participar en la col·lecta per a la comunitat de Jerusalem: «Us convé» (2Co 8,10). Això val especialment per a la Quaresma, un temps en què molts organismes realitzen col·lectes a favor d’esglésies i poblacions que passen per dificultats. I com voldria que també en les nostres relacions quotidianes, davant de cada germà que ens demana ajuda, pensàssim que es tracta d’una crida de la divina Providència: cada almoina és una ocasió per participar en la Providència de Déu cap als seus fills; i si ell avui se serveix de mi per ajudar un germà, no proveirà també demà les meves necessitats, ell, que no es deixa guanyar per ningú en generositat?

El dejuni, finalment, debilita la nostra violència, ens desarma, i constitueix una important ocasió per créixer. D’una banda, ens permet experimentar el que senten aquells que no tenen l’indispensable i coneixen el fibló de la fam; per una altra, expressa la condició del nostre esperit, famolenc de bondat i assedegat de la vida de Déu. El dejuni ens desperta, ens fa estar més atents a Déu i al proïsme, inflama la nostra voluntat d’obeir a Déu, que és l’únic que sadolla la nostra gana.

Voldria que la meva veu traspassés les fronteres de l’Església Catòlica, perquè arribés a tots vostès, homes i dones de bona voluntat, disposats a escoltar Déu. Si se senten afligits com nosaltres, perquè en el món s’estén la iniquitat, si els preocupa la fredor que paralitza el cor i les obres, si veuen que es debilita el sentit d’una mateixa humanitat, uneixin-se a nosaltres per invocar junts a Déu, per dejunar junts i lliurar junts el que puguem com a ajuda per als nostres germans.

El foc de la Pasqua

Convid especialment als membres de l’Església a emprendre amb zel el camí de la Quaresma, sostinguts per l’almoina, el dejuni i l’oració. Si en molts cors de vegades fa l’efecte que la caritat s’ha apagat, al cor de Déu no s’apaga. Ell sempre ens dóna una nova oportunitat perquè puguem començar a estimar de nou.

Una ocasió propícia serà la iniciativa «24 hores per al Senyor», que aquest any ens convida novament a celebrar el sagrament de la Reconciliació en un context d’adoració eucarística. Al 2018 tindrà lloc el divendres 9 i el dissabte 10 de març, inspirant-se en les paraules del Salm 130,4: «De tu ve el perdó». A cada diòcesi, almenys una església romandrà oberta durant 24 hores seguides, per permetre l’oració d’adoració i la confessió sacramental.

A la nit de Pasqua reviurem el suggestiu ritu d’encendre el ciri pasqual: la llum que prové del «foc nou» poc a poc dissiparà la foscor i il·luminarà l’assemblea litúrgica. «Que la llum de Crist, ressuscitat i gloriós, dissipi les tenebres del nostre cor i del nostre esperit», perquè tots puguem viure la mateixa experiència dels deixebles d’Emaús: després d’escoltar la Paraula del Senyor i d’alimentar-nos amb el Pa eucarístic nostre cor tornarà a cremar de fe, esperança i caritat.

Us beneesc de tot cor i preg per vosaltres. No us oblideu de pregar per mi.

Papa Francesc

 

Mensaje del Papa Francisco – Cuaresma 2018

Mensaje del Papa Francisco versión Español

«Al crecer la maldad, se enfriará el amor en la mayoría» (Mt 24,12)

Queridos hermanos y hermanas:

Una vez más nos sale al encuentro la Pascua del Señor. Para prepararnos a recibirla, la Providencia de Dios nos ofrece cada año la Cuaresma, «signo sacramental de nuestra conversión», que anuncia y realiza la posibilidad de volver al Señor con todo el corazón y con toda la vida. Como todos los años, con este mensaje deseo ayudar a toda la Iglesia a vivir con gozo y con verdad este tiempo de gracia; y lo hago inspirándome en una expresión de Jesús en el Evangelio de Mateo: «Al crecer la maldad, se enfriará el amor en la mayoría» (24,12). Esta frase se encuentra en el discurso que habla del fin de los tiempos y que está ambientado en Jerusalén, en el Monte de los Olivos, precisamente allí donde tendrá comienzo la pasión del Señor. Jesús, respondiendo a una pregunta de sus discípulos, anuncia una gran tribulación y describe la situación en la que podría encontrarse la comunidad de los fieles: frente a acontecimientos dolorosos, algunos falsos profetas engañarán a mucha gente hasta amenazar con apagar la caridad en los corazones, que es el centro de todo el Evangelio.

Los falsos profetas

Escuchemos este pasaje y preguntémonos: ¿qué formas asumen los falsos profetas?

Son como «encantadores de serpientes», o sea, se aprovechan de las emociones humanas para esclavizar a las personas y llevarlas adonde ellos quieren. Cuántos hijos de Dios se dejan fascinar por las lisonjas de un placer momentáneo, al que se le confunde con la felicidad. Cuántos hombres y mujeres viven como encantados por la ilusión del dinero, que los hace en realidad esclavos del lucro o de intereses mezquinos. Cuántos viven pensando que se bastan a sí mismos y caen presa de la soledad.

Otros falsos profetas son esos «charlatanes» que ofrecen soluciones sencillas e inmediatas para los sufrimientos, remedios que sin embargo resultan ser completamente inútiles: cuántos son los jóvenes a los que se les ofrece el falso remedio de la droga, de unas relaciones de «usar y tirar», de ganancias fáciles pero deshonestas. Cuántos se dejan cautivar por una vida completamente virtual, en que las relaciones parecen más sencillas y rápidas pero que después resultan dramáticamente sin sentido. Estos estafadores no sólo ofrecen cosas sin valor sino que quitan lo más valioso, como la dignidad, la libertad y la capacidad de amar. Es el engaño de la vanidad, que nos lleva a pavonearnos… haciéndonos caer en el ridículo; y el ridículo no tiene vuelta atrás. No es una sorpresa: desde siempre el demonio, que es «mentiroso y padre de la mentira» (Jn 8,44), presenta el mal como bien y lo falso como verdadero, para confundir el corazón del hombre. Cada uno de nosotros, por tanto, está llamado a discernir y a examinar en su corazón si se siente amenazado por las mentiras de estos falsos profetas. Tenemos que aprender a no quedarnos en un nivel inmediato, superficial, sino a reconocer qué cosas son las que dejan en nuestro interior una huella buena y más duradera, porque vienen de Dios y ciertamente sirven para nuestro bien.

Un corazón frío

Dante Alighieri, en su descripción del infierno, se imagina al diablo sentado en un trono de hielo; su morada es el hielo del amor extinguido. Preguntémonos entonces: ¿cómo se enfría en nosotros la caridad? ¿Cuáles son las señales que nos indican que el amor corre el riesgo de apagarse en nosotros?

Lo que apaga la caridad es ante todo la avidez por el dinero, «raíz de todos los males» (1 Tm 6,10); a esta le sigue el rechazo de Dios y, por tanto, el no querer buscar consuelo en él, prefiriendo quedarnos con nuestra desolación antes que sentirnos confortados por su Palabra y sus Sacramentos. Todo esto se transforma en violencia que se dirige contra aquellos que consideramos una amenaza para nuestras «certezas»: el niño por nacer, el anciano enfermo, el huésped de paso, el extranjero, así como el prójimo que no corresponde a nuestras expectativas.

También la creación es un testigo silencioso de este enfriamiento de la caridad: la tierra está envenenada a causa de los desechos arrojados por negligencia e interés; los mares, también contaminados, tienen que recubrir por desgracia los restos de tantos náufragos de las migraciones forzadas; los cielos —que en el designio de Dios cantan su gloria— se ven surcados por máquinas que hacen llover instrumentos de muerte.

El amor se enfría también en nuestras comunidades: en la Exhortación apostólica Evangelii gaudium traté de describir las señales más evidentes de esta falta de amor. estas son: la acedia egoísta, el pesimismo estéril, la tentación de aislarse y de entablar continuas guerras fratricidas, la mentalidad mundana que induce a ocuparse sólo de lo aparente, disminuyendo de este modo el entusiasmo misionero.

¿Qué podemos hacer?

Si vemos dentro de nosotros y a nuestro alrededor los signos que antes he descrito, la Iglesia, nuestra madre y maestra, además de la medicina a veces amarga de la verdad, nos ofrece en este tiempo de Cuaresma el dulce remedio de la oración, la limosna y el ayuno.

El hecho de dedicar más tiempo a la oración hace que nuestro corazón descubra las mentiras secretas con las cuales nos engañamos a nosotros mismos, para buscar finalmente el consuelo en Dios. Él es nuestro Padre y desea para nosotros la vida.

El ejercicio de la limosna nos libera de la avidez y nos ayuda a descubrir que el otro es mi hermano: nunca lo que tengo es sólo mío. Cuánto desearía que la limosna se convirtiera para todos en un auténtico estilo de vida. Al igual que, como cristianos, me gustaría que siguiésemos el ejemplo de los Apóstoles y viésemos en la posibilidad de compartir nuestros bienes con los demás un testimonio concreto de la comunión que vivimos en la Iglesia. A este propósito hago mía la exhortación de san Pablo, cuando invitaba a los corintios a participar en la colecta para la comunidad de Jerusalén: «Os conviene» (2 Co 8,10). Esto vale especialmente en Cuaresma, un tiempo en el que muchos organismos realizan colectas en favor de iglesias y poblaciones que pasan por dificultades. Y cuánto querría que también en nuestras relaciones cotidianas, ante cada hermano que nos pide ayuda, pensáramos que se trata de una llamada de la divina Providencia: cada limosna es una ocasión para participar en la Providencia de Dios hacia sus hijos; y si él hoy se sirve de mí para ayudar a un hermano, ¿no va a proveer también mañana a mis necesidades, él, que no se deja ganar por nadie en generosidad?

El ayuno, por último, debilita nuestra violencia, nos desarma, y constituye una importante ocasión para crecer. Por una parte, nos permite experimentar lo que sienten aquellos que carecen de lo indispensable y conocen el aguijón del hambre; por otra, expresa la condición de nuestro espíritu, hambriento de bondad y sediento de la vida de Dios. El ayuno nos despierta, nos hace estar más atentos a Dios y al prójimo, inflama nuestra voluntad de obedecer a Dios, que es el único que sacia nuestra hambre.

Querría que mi voz traspasara las fronteras de la Iglesia Católica, para que llegara a todos ustedes, hombres y mujeres de buena voluntad, dispuestos a escuchar a Dios. Si se sienten afligidos como nosotros, porque en el mundo se extiende la iniquidad, si les preocupa la frialdad que paraliza el corazón y las obras, si ven que se debilita el sentido de una misma humanidad, únanse a nosotros para invocar juntos a Dios, para ayunar juntos y entregar juntos lo que podamos como ayuda para nuestros hermanos

El fuego de la Pascua

Invito especialmente a los miembros de la Iglesia a emprender con celo el camino de la Cuaresma, sostenidos por la limosna, el ayuno y la oración. Si en muchos corazones a veces da la impresión de que la caridad se ha apagado, en el corazón de Dios no se apaga. Él siempre nos da una nueva oportunidad para que podamos empezar a amar de nuevo.

Una ocasión propicia será la iniciativa «24 horas para el Señor», que este año nos invita nuevamente a celebrar el Sacramento de la Reconciliación en un contexto de adoración eucarística. En el 2018 tendrá lugar el viernes 9 y el sábado 10 de marzo, inspirándose en las palabras del Salmo 130,4: «De ti procede el perdón». En cada diócesis, al menos una iglesia permanecerá abierta durante 24 horas seguidas, para permitir la oración de adoración y la confesión sacramental.

En la noche de Pascua reviviremos el sugestivo rito de encender el cirio pascual: la luz que proviene del «fuego nuevo» poco a poco disipará la oscuridad e iluminará la asamblea litúrgica. «Que la luz de Cristo, resucitado y glorioso, disipe las tinieblas de nuestro corazón y de nuestro espíritu», para que todos podamos vivir la misma experiencia de los discípulos de Emaús: después de escuchar la Palabra del Señor y de alimentarnos con el Pan eucarístico nuestro corazón volverá a arder de fe, esperanza y caridad.

Papa Francisco