Raons d’esperança de Carlos Salord

És Dia des "Be"

Avui comencen les festes majors de Ciutadella. El nostre patró és Sant Joan. El seu dia és dissabte que ve, dia 24. Però avui és el Dia des Bè. A les nou en punt del matí se sent des de la casa des caixer Senyor, el primer toc de tambor i el primer so del fabiol per anunciar a tots el començament de les festes, la sortida de la comitiva presidida per s'Homu des Bè. S'Homu simbolitza a Sant Joan i és Bè (l’anyell) a Jesucrist. L'acompanyen una representació del conjunt de personatges que han de prendre part en les festes: sa Capellana, pel ram eclesiàstic, el caixer Senyor, per la noblesa i el braç militar i per la ruralia i menestralia a els caixers pagesos, el caixer casat i el caixer fadrí, precedits pel fabioler, amb el seu tambor i fabiol. Tots vestits amb aquella indumentària típica que es va transmetent de pares a fills. El seu objecte és anunciar i convidar a tot el poble a les festes. Per això visiten l'Ajuntament, el Consell Insular, la casa del Bisbe i una infinitat (més d'un centenar) de cases particulars d'acord amb uns inveterats protocols. El poble, molt fidel a les seves festes, omple els carrers per sentir és primer toc, i contemplar el pas de la comitiva. L'alegria és general. Les festes han començat. Tots se saluden: Bones festes!

Per poder entrar en l'íntim significat de les festes cal fixar-se en la seva rica simbologia. El seu origen religiós és palmari i, a més, essencial. Se celebra el dia del nostre patró: Sant Joan, representat per s'Homu des Bè. Vestit amb pells, porta al cap l'aurèola de la santedat. Els peus nus i, sobre les seves espatlles, un be, menor d'un any, un anyell, sense cap defecte. És l’anyell Pascual. ¿Pascual? Sí, el be que els israelites, a punt de sortir d'Egipte havien de sacrificar i menjar, untar amb la seva sang la llinda de les portes per salvar-se de l'acció de l'àngel exterminador dels primogènits dels egipcis. La sang de l'anyell els va salvar i els va alliberar.

La missió de Joan va ser la del missatger que anuncia la imminent arribada del Messies. No només ho anuncia sinó que demana a tots que es preparin, que facin penitència, que demanin perdó dels seus pecats, que rectifiquin les seves vides. Molts acudeixen a ell, els ensenya el que han de fer, els batia. Un dia arriba un personatge singular, aparentment com els altres, però vestit amb una túnica orlada. El profeta el reconeix, era el Messies en persona! Incomprensiblement desitja ser batiat. Joan l’obeeix i veu com l'Esperit, en forma de colom, descendeix sobre ell i se sent la veu del Pare: "Tu ets el meu Fill, el meu estimat, en tu m’he complagut". Una revelació. La cosa ha quedat ben clara. Joan el presenta als seus deixebles: "Aquest és l’Anyell de Déu". I se’n van amb ell. "Era al voltant de l'hora desena", explica un d'ells. Una hora que mai oblidarà.

Són els començaments de la vida pública de Jesús. Els deixebles. Les multituds. Els miracles. La doctrina. El manament de l'amor: "Així coneixeran que sou els meus deixebles: si us estimeu els uns als altres com jo us he estimat"; "Ningú no té un amor més gran que el qui dóna la vida pels seus amics". Benaurats els pobres, els pacífics, els nets de cor. L'esperit de servei: "No he vingut a ser servit, sinó a servir". La abnegació i el compliment dels deures: "Si algú vol ser el meu deixeble que es negui a si mateix, prengui la creu de cada dia i em segueixi" … Però alguns el consideren un farsant. D'altres fuig perquè el volen fer rei. Gent molt principal atempta contra la seva vida. Un dels seus deixebles el traeix. El prenen. L'acusen falsament. El condemnen a mort. Ell deixa fer "com be mut que porten a l'escorxador". Sense la més mínima queixa, el torturen i el menyspreen. El claven a la creu. Mor perdonant. És el triomf de l'amor sobre l'odi. Ha donat la seva vida per nosaltres.

És la història de la nostra salvació. Hem estat redimits, comprats a un gran preu: amb la sang de l'Anyell. Avui ens ho recorda Sant Joan (s'Homu des Bè). En fer-nos ressò del seu missatge li cantem a l'ermita en la vigília de la seva festa: "No ha nascut de dona cap altre home tan gran com Sant Joan Baptista". I al centre de la nostra ciutat, sobre una columna, representat per una bella escultura, hem posat l'Anyell. Allí està sempre entre nosaltres. Ho portem al cor!         

Carlos Salord Comella 

 Advocat