Raons d’esperança de Miquel Ángel Limón

Sabem descobrir els periodistes la ‘bona notícia’?

 

    El Papa Francesc, revalidant una tradició del Vaticà des de 1966 —és a dir, com a fruit renovador del segon concili del mateix nom—, ha posat a circular el document anual sobre les comunicacions socials. Enguany, ve marcat pel concepte de la ‘comunicació constructiva’. I encara més: al repte de  comunicar esperança i confiança.

    Aquesta commemoració fluctua entre el 24 de gener, festa del patró dels periodistes, sant Francesc de Sales —data en què el text és emès—, i la festa de l’Ascensió, també consagrada per l’Església com el Dia Mundial de les Comunicacions: enguany, el 28 de maig. A més, a Menorca, inserida entre totes dues dates, encara hi feim encabir el costum de la trobada dels informadors de l’illa amb el bisbe titular de la diòcesi. Sol tenir lloc al santuari de la Mare de Déu del Toro, i enguany hi és fixada per al 25. Serà el de 2017, com fàcilment es dedueix, el primer encontre d’aquesta mena que el nostre successor de Sever durà a terme, d’ençà de la seva ordenació al capdavant de la diòcesi el passat gener. Sembla ben oportú, per tant, que fem alguna consideració.

    Francesc, en la seva exposició pública, apel·la els comunicadors a exercir la tasca «de manera constructiva, rebutjant els prejudicis contra els altres», i acomplint un model que «fomenti una cultura de la trobada». Vol, alhora, que el periodista «ajudi a mirar la realitat amb autèntica confiança».

    Passa sovint, però, que la classe professional viu convençuda de dues premisses. Primera: que al periodista li pertoca informar del que té lloc, sense parar esment en la gravetat intrínseca dels fets sobre els quals tracta. I segona: que l’experiència li encén l’alerta que el periodisme de les ‘bones notícies’, més pres que tard, queda condemnat al fracàs —el doble fracàs de lectors i d’empresa.

    I no obstant açò, el Sant Pare insisteix a demanar de transmetre la ‘bona notícia’, de sort que trenquem «el cercle viciós de l’angoixa», i que maldem a frenar «l’espiral de la por, fruit d’aquest costum de centrar-nos en les ‘males notícies’»: guerres, terrorisme, escàndols, violència de gènere, corrupció política i econòmica. Segons el parer del Papa, açò, tanmateix, no pressuposa que haguem d’amagar les notícies negatives que, malauradament arriben de forma diària. «Certament —afirma Francesc—, no es tracta d’afavorir una desinformació» en la qual hom ignori «el drama del sofriment, ni de caure en un optimisme ingenu que no es deixa afectar per l'escàndol del mal». No. En realitat, el seu pensament tendeix a oferir una observació subtil: que hem d’anar vius sobre els efectes perniciosos d’un model de periodisme dins del qual domina una lògica intrínsecament perversa: aquella segons la qual perquè una notícia sigui ‘bona’ cal que causi impacte; i que fàcilment, frívolament, facem espectacle del drama del dolor i del mal.

        Perquè el periodisme —crec jo— és sols una interpretació de la realitat, amb una aprehensió objectiva impossible de la mateixa, l’ofici parteix de la premissa que la realitat, en si, no té un significat unívoc, i que tot depèn de la mirada amb la qual és percebuda. O sigui: que intervé «el vidre amb el qual decidim de mirar-nos el que passa», en paraules del Papa. En conseqüència, ell assenyala que «canviant les lents, també la realitat s’ens presentarà diferent».

    El consell reflexiu que ens deixa és maldar per la ‘bona notícia’, que, per al Papa, «no és bona perquè estigui exempta de sofriment», sinó perquè contempla el sofriment en una perspectiva més àmplia, «ja que, en Crist, Déu es va fer solidari amb qualsevol situació humana, revelant-nos que no estem sols, perquè tenim un Pare que mai oblida els seus fills».

    La pregunta serà: ¿estem, els periodistes, disposats a fer-nos una revisió d’ulls i a canviar-nos, si cal, les ulleres —i sobretot, a canviar-nos la ‘mirada’? ¿Tenim prou convicció, com demana Francesc, que «és possible descobrir la ‘bona notícia’»?

 

Miquel Àngel Limón Pons

Publicat al Diari Menorca el 21-5-2017