Raons d’esperança de Pere Fàbregues

TEMO L’HOME D’UN SOL LLIBRE

Aquesta frase de l’encapçalament té prop de 800 anys i encara en faltaven 250 per que Gutemberg inventés la impremta!, la va escriure el avui Doctor de l’Església Sant Tomàs d’Aquino.

Aquest home, lletraferit, va deixar la que crec que deu ser l’obra més amplia de la teologia, la seva Summa Teològica, que si la voleu en bilingüe té ni més ni menys que 16 volums i si la voleu només en castellà 5, ah, i en paper bíblia! o sigui que és el que en diem una obra monumental.

Però baixem a ran de terra i trobem que té frases plenes de saviesa, que ens han arribat fins avui com a normals, i de ben segur que molts no sabíem que eren fruit d’aquest gran pensador.

“Qui diu les veritats, perd les amistats”. Aquest avis ens ve a dir que hem d’anar en compte a l’ hora de parlar i convé fer-ho adequadament. Si dir una veritat pot ferir i no ajuda, la prudència, i fins hi tot la bondat, ens aconsellarà estalviar de dir-les.

“El vertader amor creix en les dificultats: el fals s’apaga” Avui que vivim en la immediatesa i la cultura de usar i tirar, on fins i tot l’amor en pateix les conseqüències, aquest avis és ben actual.

“La justícia sense misericòrdia, és crueltat” Alerta quan es presumeix d’actuar d’acord amb la llei per tenir sota control els demés, si per justícia entenem les lleis humanes sense misericòrdia, poden fins hi tot ser injustes. Això lliga amb allò de que la llei (el dissabte) és per l’home i no l’home per la llei. En les Benaurances i trobarem una guia claríssima.

“Tracteu els demès com voldríeu que els demès us tractessin a vosaltres” Ben clar, i desprès de segles seguim fent diferencies a tort i a dret. Mirem de reüll a qui no pensa com nosaltres, critiquem o fins hi tot malparlem a l’esquena dels demès, ens costa d’ajudar el qui cau en desgràcia, ens apartem de qui no té el nostre estatus, perquè és incòmode…pensem-hi.

“En cessar la causa, cessa l’afecte”, Per tant cal anar al moll de l’os de les coses. Si fem cessar el mal, anirem millor. Si mantenim el bé en seguirem rebent els efectes, que arribaran als altres en les seves formes, bondat, amor, llibertat, pau i fins hi tot benestar.

“Un ser humà té llibertat d’elecció en la mida que és racional” És doncs una exigència promoure la cultura i els coneixements per tal de ser més persona i tenir capacitat per discernir. Cadascú, dins les seves possibilitats, ha de maldar per formar-se humanament, i, qui tingui poder i responsabilitat ha de procurar que el coneixement, la informació, en definitiva la cultura, estigui a l’abast de tothom. Ens cal una societat ben preparada i atenta al progrés dels altres.

No segueixo amb més reflexions, però m’ha semblat que és bo saber d’on venen moltes de les que han influït en el desenvolupament de la humanitat i honestament hem de reconèixer que els grans pensadors de l’Església són una part important per la civilització occidental.

Ens convé, de tant en tant, anar a les fonts per aclarir les idees i actuar en conseqüència.

Pere Fàbregues i Morlà

Publicat al diari Menorca 04-03-2018